Veteranbåten Atløy klargjort for ny sesong

Etter timer og dager med dugnadsarbeid er veteranbåten Atløys klar til en ny sesong på Hardanger og Sognefjorden.

– Westcon fortjener en stor takk for velviljen de har vist oss i forbindelse med dokksettingen og verkstedoppholdet for Atløy. De tok imot oss med åpne armer og har stått på pinne for oss i hele vinter, lånt oss utstyr og lagt til rette for at vi skulle få båten klar til en ny sesong.

Av Torleif Heggebø, Medvind24.no

Leder for dugnadsgjengen i veteranbåten Atløys venner, Leif Kvalvik, vet ikke hva godt han skal si om mottakelsen han fikk hos Westcon da han spurte om plass for vedlikehold og reparasjoner av båten.

I slutten av april fikk veteranbåten nok en gang saltvann under kjølen etter en vinter i dokken hos Westcon i Florø. Der har den ligget gratis mens vedlikeholdsarbeidene pågikk. Det aller meste av arbeidet er utført på frivillig basis av dugnadsgjengen.

Dugnadsgjengen har gjort sitt, og Atløy skal sjøsettes. Leder av veteranbåtlaget, Rolf Grønnevik (t.v.), Hans Esøy og dugnadsansvarlig Leif Kvalvik er godt fornøyd med oppholdet hos Westcon i Florø og velviljen verftet har vist ved å la dem få gratis plass gjennom vinteren i dokken.

– Det er flott å se at man fremdeles kan ta vare på noen av de gamle fartøyene, og at det finnes entusiaster som vil bruke fritiden sin på slike prosjekter, sier Terje Totland, sjef for skipsdivisjonen i hos Westcon i Florø.  

For det er entusiastene som har æren for at båten nok en gang blir å se på norske fjorder. De har stått på vinteren igjennom; skiftet stålplater og naglet på gamlemåten, fjernet ballastsement, malt og vedlikeholdt maskinen. Naglingen har personell fra Bredalsholmen Dokk og Fartøysenter stått for. De er spesialister på vedlikehold av veteranbåter.

– Vårt bidrag har vært å bygge om en løfteramme til båten i forbindelse med landsettingen i fjor høst, overhaling av propeller, maling under vannlinjen, oppsett av stillaser og mindre serviceoppgaver. Det er ikke et prosjekt vi tjener penger på, men vårt bidrag i det å ta et lokalt samfunnsansvar, sier Totland, som gir all honnør til dugnadsgjengen for all innsats de legger ned for båten.

Sommeren skal Atløy tilbringe på Sogne- og Hardangerfjorden. Fra slutten av juni til begynnelsen av august blir båten stasjonert på Lofthus, før den igjen vender hjem til Florø for høsten.

– Og da håper vi på ny å få plass i Norges største naust hos Westcon i Florø når Atløy skal sandblåses og fornyes under sjølinjen, sier en oppglødd dugnadsleder Kvalvik.