Sørger for mat, hus og renhold til 900

Med 900 personer i kosten, går det med en del mat i løpet av døgnet. Som 180 kilo poteter, 200 brød og et halvt tonn kylling. For ikke å snakke om 40 000 kvadratmeter som vaskes i løpet av en uke. 

Når Westcon har det travelt, er det travelt for avdelingen Catering Partner også. 900 sultne kvinner og menn skal ha mat, drikke, husrom og renhold. Og en del busses fram og tilbake til Raunes eller Stord fordi det må leies overnatting andre steder siden alle 836 rommene i brakkeriggene i Ølensvåg er fulle. 

I kantina kan det gå døgnet rundt innimellom. Dagene starter klokka 04.00 for de som har første vakt i kantina, og avsluttes nesten samtidig for de som har siste vakt når det er bestilt nattmat. Rundt 700 personer er innom til frokost. Når de har spist og smurt matpakke, og rydding og oppvask er unnagjort, er det tid for planleggingsmøte med dagskiftet i kantina. 

Dobbel mengde 

På kjøkkenet er de da i full gang med å gjøre klar lunsj til mellom 160-170 mann. Pluss det som er bestilt av mat inn på området. Når kveldsskiftet kommer på, er det full trøkk med servering av middag til fra 15.15 til 21.00. Middag er det eneste måltidet alle spiser, og de som begynner skiftet etterpå smører seg som regel kveldsmat. 

- Det er bare å glemme det som regnes som normal mengde til måltidene. Folk jobber hardt og trenger mye mat. Vi beregner omtrent dobbelt så mye som vanlig, sier kjøkkensjef Kjartan Bokn. 

Appetitten blir ikke mindre av lekkert danterte påleggsfat. Foto: Ellen Marie Hagevik, Medvind24 .no

Her er en liten liste over noe av det som går med hver dag: 

180 kilo poteter, 100 liter brun saus, et halvt tonn kylling, 200 brød, 50 kilo hvitost, 1200 hardkokte egg, 300 kg frukt, 6000 teposer til middag, 10 kilo kaffe bare til frokost og rundt 80 liter dessertis. Kaffe og te må man ha i noe, og det forbrukes ca. 10.000 pappkopper bare i kantina. 

Kjøkken og kantine er ikke dimensjonert for å servere så mange som 900. 270 kan sitte og spise samtidig, og det er trangt på kjøkken og lagre. Men som resten av Westcon er man gode på å finne løsninger som fungerer. Mer plass står likevel høyt på ønskelista. 

- Det er mye planlegging og logistikk for å få alt til å gli greit. For å klare et belegg på 900 personer, må vi få leveringer fra Asko fire ganger i uka. Kjølelageret vårt er lite, og det tømmes nesten helt hver dag, forteller kjøkkensjefen. 

Vasker seks fotballbaner i uka 

Catering Partner har også renholdet inne på området. Kadri Bauer Welle har jobbet som renholder på Westcon i 11 år og vasker blant annet i den nye Flebrukshallen.

Mat må alle ha, og det samme gjelder et sted å sove. Brakkeriggene har 836 enkeltrom med bad, TV og internetttilgang. Og som i kantina har renholdspersonalet nok å gjøre. Rommene rengjøres en gang i uka eller når noen flytter ut. Brakkene har også oppholdsrom, garderober, vaskerom og ganger som rengjøres hver dag. Medregnet kantine, resepsjon og kontorer, rengjøres det rundt 40 000 kvadratmeter gulv hver uke. Eller vel seks store fotballbaner. 


- I tillegg har vi de faste oppdragene innenfor portene. Der vasket vi i fjor 1 681 268,41 kvadratmeter, eller i snitt ca. 4 500 kvadratmeter hver dag. I tillegg kommer alt ekstra i forbindelse med rigger og andre ekstra oppgaver, sier renholdsleder Ann Kristin Skålnes. 

Og for de som lurer: Vel 1,68 millioner kvadratmeter utgjør 263 store fotballbaner. 

Har hatt 1 600 gjester 

I løpet av en dag går det med 200 brød. Foto: Ellen Marie Hagevik, Medvind24.no

Det er en stor operasjon å sørge for mat og hus til 900 personer. Navet er den lille resepsjonen på knappe 10 kvadratmeter. Der skjer all booking, gjestearabeiderne blir tatt imot og sjekket ut, får hjelp til det meste, kan melde seg på aktiviteter, og respesjonen har ansvaret for at de som ikke får plass på brakkeriggene blir busset til og fra Raunes og Stord. Når det er er fullt på brakkeriggene som nå, utvides åpningstidene fra 06.00 til 19.30. 


- Vi har liten plass, men får det til å gå rundt. På det meste har vi hatt nesten dobbelt så mange gjester som nå. Da Scarabeo 8 lå inne, var det en lang periode med 1600 gjester, forteller resepsjonsleder Else Halleland. 

Et populært tilbud er den lille kiosken der det også er mulig å kjøpe toalettartikler. Her stikker det også innom folk rett som det er for å kjøpe pølse i brød til mellommat. Ut fra antallet varer, er omsetningen imponerende. 

- I mai omsatte kiosken for 200 000 kroner. Da var det færre gjester enn vi har nå, sier Halleland. 

Dobler nesten antallet ansatte 

For å få alle avdelinger i Catering Partner til å gå rundt når det er store prosjekter, må det leies inn folk. Totalt er det 41 fast ansatte fordelt på 23 i kantina, 4 i adminstrasjon, 11 på renhold og 3 i resepsjonen. Nå er det leid inn ca. 30 til kantine, resepsjon og renhold. Blant de fast ansatte er det rundt 10 forskjellige nasjonaliteter. 

- Vi har en veldig stabil arbeidsstokk blant de fast ansatte, og er så heldige at mange av dem som blir leigd inn på prosjekter også kommer igjen, sier daglig leder Egil Jørgensen. 

Flesibiliteten til både fast ansatte og innleide kommer godt med innimellom. 

- Vi er gode på å snu oss rundt. Fra den ene dagen til den andre, kan det bli 200 flere som skal ha mat og hus. Eller at det kommer bestilling på lunsj til 100 personer inne på området. Vi greier alltid å løse det, sier Jørgensen. 

Les også: 

Rigger seg til 2.600 måltider i døgnet