Fra vrakgods til unik skogsplattform 

Ta en utrangert nordsjølekter fra Danmark, et overbygg fra en utrangert båt og diverse utstyr fra en skraphandler - det kan bygges et unikt fartøy av slikt. Aldri tidligere har Westcon hatt lignende oppdrag. 

Westcon Karmsund hadde eit spesielt oppdrag i sommer med byggingen av skogsplattformen "Frøya US 102" som ble døpt av landbruksminister Sylvi Listhaug på Bømlo 20. august.


Austevollingene bak Energihogst har vært på handel, og Westcon tok utfordringen da de søkte etter verft som kunne sette sammen en skrapet lekter, et gammelt skipsoverbygg og skrapet utstyr til det som er blitt til en moderne skogplattform. 

- Lekteren hadde ikke vært i dokk på minst 10 år da den ankom verftet vårt i Karmsund tidlig i mai - noe den bar tydelig preg av, forteller prosjektleder Kåre Jarl Salvesen hos Westcon. 

- Det er sjelden vi får inn så tilgrodde farkoster, men vi fikk spylt den rein, pusset og malt og shinet opp både den og utstyret. I løpet av mai og juni sveiset vi fast utstyr, monterte motorer og pumper og festet støttene som skal holde tømmeret på plass ombord på lekteren. På det meste var vi rundt 20 personer i sving, og medio juli - midt i ferien - kunne vi levere fra oss en unik plattform både i norsk og europeisk sammenheng, forteller Salvesen, som aldri tidligere har hatt tilsvarende oppdrag. 

Vrakgodset er gjort om til et unikt fartøy til bruk for Energihogst under arbeidet med avvirking og uttransport av tømmer i skogene langs vestlandskysten. 

Eneste i Europa 

- Moderne fasiliteter og strenge krav til helse, miljø og sikkerhet gjør dette til den første kjente, flytende skogsplattformen i Europa, skriver Energihogst i sin invitasjon til lekterdåpen på Bømlo 20. august. 

- Et økende hogstvolum sammen med en miljøvennlig og kostnadseffektiv transport på sjø, gjør denne flytende arbeidsplattformen til en spennende driftsform i framtidig skogbruk, heter det fra skogselskapet. 

Lekteren er 91 meter lang, 28 meter bred og rommer lugarer og oppholdsrom for skogsarbeiderne, rom for parkering og vedlikehold av hogstmaskin, lassbærer, gravemaskin og tømmerbil. I tillegg fungerer lekteren som en flytende kai med plass til 8-10 000 kubikkmeter tømmer. 

Prosjektleder Salvesen fra Westcon var stolt deltaker da landbruks- og matminister Sylvi Listhaug gav plattformen navnet Frøya US 102 under dåpsseremonien på Bømlo.

Se også sak fra Bladet Sunnhordland