Får nytt liv i Florø 

En koloss er i ferd med å forlate Westcon Yards i Ølensvåg. Vel 100 meter høy og 1000 tonn tung, skal den gamle Mague-kranen fraktes uten å demonteres til verftet i Florø. 

Av Ellen Marie Hagevik, Medvind24.no

Folk blir små ved siden av den vel 100 meter høye Mague-kranen. Nå gir arbeidshesten seg i Ølensvåg og skal i full jobb i Florø. Se flere bilder nederst i saken. Foto: Ellen Marie Hagevik, Medvind24.no

Etter planen starter slepet fredag kveld. Rundt 30 timer er turen beregnet å ta. Siden det ble klart at det åpnet seg et vindu med stabilt vær de kommende dagen, har det vært hektisk aktivitet med å rigge kranen for transport. Forberedelsene, såkalt «sea fastening», har pågått i halvannen uke, og kranen ble rullet rett om bord på lekteren. 

- Det ble sveiset skinner på lekteren som kranen rullet inn på. Selve lastingen måtte tilpasses flo og fjære. Da lekteren var i høyde med kaien, kunne vi begynne å rulle kranen. Vekten av kranen gjorde at lekteren sank ned etter hvert som kranen begynte å rulle om bord. Da ventet vi til det hadde flødd nok til at lekteren var i høyde med kaien igjen. Slik holdt vi på steg for seg til hele kranen var om bord, samtidig som lekteren ble ballastert underveis, forteller formann Bjørn Berge i Transporten. 

Kranen er også sveiset fast på den 13.000 tonn tunge lekteren med en rekke kraftige støtter, og i tillegg «ankret» med stålwire for å sikre ytterligere stabilitet. 

80 år og i full jobb 

Mague-kranen er imponerende med sine vel 100 meter og rundt 1000 tonn egenvekt. Den kan løfte 100 tonn, og har vært en solid arbeidshest for Westcon i Ølensvåg siden 2004. Nye kraner har overtatt, men gamlekranen blir på ingen måte pensjonist. Den skal i fullt arbeid igjen hos Westcon Yards Florø. 

I fullt arbeid er også Bela Orosz, sjefen for det svenske lekterfirmaet L. Industriservice AB som skal frakte kranen til Florø. Han driver selskapet sammen med sine sønner, og er i full jobb selv om han fylte 80 år i september. 

- Jeg har jobbet hver dag siden jeg kom fra Ungarn til Sverige i 1957. Man kan jo ikke holde seg i ro hjemme. Da blir man tjukk og lat, sier Orosz og ler hjertelig. 

Han forteller at han har vært med på å flytte 17 kraner av denne størrelsen eller større, 14 av dem i Norge. Og det var han som fraktet Mague-kranen fra Gøteborg til Ølensvåg i sin tid. 

- Jeg har hatt oppdrag mange steder i Sør-Norge, men aldri så langt nord som til Florø. Derfor ser jeg litt ekstra fram til turen, sier Orosz.